Odštampajte ovu stranicu
subota, 15 mart 2014 19:29

NEVEN

Napisano
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

Neven

NEVEN  

Narodno ime nevena označava onoga ko ne vene, ko je večno mlad. Neven je jedna od najviše pominjanih biljaka u našoj narodnoj poeziji. Mlada devojka je nekada poklanjala neven svome izabraniku jer se verovalo da će on zato venuti za njom, odnosno da će je voleti do kraja života.

Neven se naziva u narodu još i zimorod, ognjac, žutelj, prstenčac, mesiček i žuta rada. Njegov latinski naziv Calendula officinalis verovatno je nastalo od latinske reči calendare, što znači prvi dan u mesecu ili mesec dana, čime se označava njegovo duže trajanje cveta koji se radovno ujutro otvara, a uveče zatvara. Za nevenova lekovita svojstva znali su još stari Egipćani.

Neven je jednogodišnja, ređe dvogodišnja, zimzelena biljka. U našim krajevima retko raste kao samonikla, uglavnom se gaji kao dekorativna biljka, a sve češće i kao lekovita. Neven potiče iz oblasti oko Sredozemnog mora i zapadne Azije.

Koren nevena je dobro razvijen, stabljika mu je uspravana i razgranata, naročito u gornjem delu. Listovi su jajastog, okruglog i duguljastog oblika sa nazubljenim obodom i svetlozelene su boje. Cvetovi su jarkonarandžasti i nalaze se na vrhovima stabljika i na bočnim granama. Period cvetanja nevena je od početka juna do prvih jesenjih mrazeva.

Kada je reč o hemijskom sastavu, neven sadrži: etarsko ulje, tanine, šećere, likopen, proteine, pigmente karotenoide (koji daju boju cvetu), kalendulin, minerale (kalijum, sumpor), provitamin A i dr.

Mast od nevena koristi se za premazivanje rana koje sporo zarastaju, kao što su posekotine, opekotine, bradavice, kurje oči i uopšte kada je neophodno da se koža regeneriše jer stimuliše stvaranje novih ćelija u površinskim slojevima kože. Primenjuje se i kod različitih kožnih oboljenja, među kojima su ekcemi, akne i dermatoze. Neven deluje antiseptično i antibakterijski.

Neven je koristan u lečenju proširenih vena, hemoroida i čireva na koži. Pospešuje i obnavljanje sluzokože, pa se koristi i kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i kod ranica u ustima. Zbog antioksidativnih svojstava sprečava oštećenja ćelija. Čuva i pospešuje vid. Neven blagotvorno utiče na muskulaturu i može vam pomoći da smanjite grčeve i bolove u stomaku, lupanje srca i nesanicu. Zanimljivo je da je svoju primenu našao i u lečenju malignih oboljenja, za koje se preporučuje čaj od nevena. Pošto izaziva relaksaciju disajnih puteva, često se upotrebljava i kod astme i kašlja. Hladanim čajem od nevena mogu se ispirati očiji i usta kada su u stanju upale. Mast od nevena i čaj za ispiranje uspešno otklanjaju gljivična oboljenja. Čaj se primenjuje i kod zarazne žutice i oboljenja jetre.

Novija istraživanja otkrila su da je neven dobar i u borbi protiv HIV-a, a zbog blagog estrogenog dejstva koristi se uspostavljanje redovnog menstrualnog ciklusa i ublažavanje menstrualnih bolova.

Neven možete da gajite u bašti i od njega pravite čaj, vodu za ispiranje, ulje ili mast.

Čaj od nevena se ne kuva, već se sveže ili osušene biljke (cvetovi, listovi i stabljika) preliju vrelom vodom, zatim se nakon 10 minuta čaj procedi i pije se 3-4 puta dnevno nezaslađen.   

Voda za ispiranje i obloge od nevena prave se od cvetova nevena koji se preliju sa pola litre vode. Domaća tinktura od nevena se pravi tako što se u litri rakije potopi šaka cvetova nevena i ostavi da stoji 14 dana na suncu ili na toplom mestu (preko 20°C).

Najpoznatiji proizvod od nevena jeste nevenova mast. Kod čireva i rana nevenova mast se namaže na gazu u sloju debljine jedan milimetar, gaza se prisloni na ranu i pričvrsti zavojem ili flasterom. Tradicionalna nevenova mast se priprema od svinjske masti i voska.  

Ulje od nevena regeneriše i neguje oštećenu i suvu kožu lica i tela. Ulje se jednostavno pravi tako što cvetne latice potope u bilo koje hladno ceđeno ulje i ostave da odstoje nekoliko nedelja. Nakon toga samo se odstrane latice i ulje je spremno za upotrebu.

Latice nevena su jestive i sadrže antioksidanse, pa se mogu upotreblajavti i kao dodatak salatama.

Nevenovi jarki cvetovi obnavljaju se tokom celog leta, a osim što je lekovita biljka, neven može biti i divan ukras za baštu.

Autor:Dragana Jovanović

Pročitano 4166 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 15 februar 2016 08:10