Članci

OBIJANJE I KAKO GA SPREČITI

Obijanje vikendice, najčešće, ne prati osećaj velikog materijalnog gubitka, koliko osećanje da je neko uništavao tvoje, čeprkao po tvojim stvarima i, prosto, uneo veliki nemir u tebe, te svaki put kada se nakon toga uputiš u vikendicu ne znaš šta te očekuje. Redak je vlasnik vikendice koji nije imao ovo ružno iskustvo.

Nekako, po pravilu, vikendice su locirane van gusto naseljenih mesta pa, samim tim, svaki lopov očekuje lak plen. Vrlo često su one toliko udaljene jedna od druge da se zvuci obijanja ne mogu čuti. S obzirom na to da, čvrsto verujem, ni sami lopovi ne očekuju da nađu neke dragocene stvari, ponekad mislim da je to njima u stvari samo vrsta vežbe i obuke sa ambicijom i željom da jednog dana postanu Veliki lopovi. Kako, inače, drugačije objasniti činjenicu da u većini slučajeva, lopovi obiju vikendicu tako što razvale vrata ili prozor, ukradu ponešto sitnog alata i popiju rakiju koja je jedini siguran plen u svakoj vikendici?

Kako sprečiti te sitne lopove da nam zagorčavaju život?

Osnovna mehanička zašitita uglavnom podrazumeva upotrebu lanaca i katanaca. To se toliko lako obija da je možda bolje ni ne zaključavati, jer onda bar brava ne mora da se menja, a ponekad i cela vrata (a sve zbog flaše rakije).

Sada su vrlo popularna “sigurnosna vrata”, uglavnom kineske proizvodnje, koja su cenom dostigla cenu sobnih vrata. No, kada lopov vidi takva vrata, on napada kroz prozor. Roletne na prozorima su smešna zašitita u ovom slučaju. Naravno, rešenje su rešetke na prozorima. E, sad smo ga već ozbiljno razljutili i taj mali, bedni lopov kreće u razbijanje i razvaljivanje svim sredstvima i uspeva da se domogne plena – flaše rakije.

Uočavanjem činjenica da živimo u 21. veku(!) i da su deo naših života internet, GSM, GPS, kao i ostale počasti vremena kome pripadamo, mnogi se odlučuju za alarme i video nadzore. I na tom polju je ponuda ogromna, sa takvim mogućnostima da možemo pomisliti da nam nakon kupovanja opreme jedino Tom Kruz iz “Nemoguće misije” može obiti vikendicu. Kod nabavke alarma treba imati u vidu sledeće: senzore pokreta treba postaviti na sve otvore tj. prozore i vrata (kroz dimnjak, ipak, i dalje ulazi samo Deda Mraz); sirena treba da bude skrivena, ali bučna, da se čuje ne samo do prvog komšije (jer ni on nije tu kad ni vi), već do prvog naselja; da baterije uvek budu u pripravnosti kako se presecanjem struje ne bi izbacio iz upotrebe i alarm; dojava na vaš telefon ima svrhe samo ako možete odmah da zovete najbližeg komšiju za kojeg znate da hoće, može i sme da odjuri i proveri da li je u toku obijanje. Kad onaj mali, bedni lopov s početka priče vidi svu tu hi-tech zaštitu logično će zaključiti da unutra sigurno ima velikih vrednosti, zbog kojih vredi krenuti na usavršavanje kod starijeg kolege, koji će ga očas posla obučiti kako se alarm isključuje ili koliko vremena ima od ulaska do aktiviranja alarma i dolaska najbližeg komšije.

Mnogi vikendaši razmišljaju o alternativnim zaštitama kao što su zamke i smicalice, ali tu treba biti vrlo, vrlo oprezan. Pre svega, zahvaljujući Marfijevom zakonu veoma često strada neko vama blizak ili neko sa dobrim namerama, ali lopov skoro nikad. A u slučaju da lopovu nanesete neku povredu vašim “izumom” zakonski snosite veće posledice nego on zbog obijanja.

Nabavka psa čuvara, na dugom lancu, verovatno nije loše rešenje, ali po mom mišljenju to je pomalo nehumano jer u vikendicu se ne ide baš svaki dan, pa bilo koja sprečenost da se tamo ode može imati veoma teške posledice za psa.

Postoji još jedno veliko razočaranje na ovu temu: pozivanje policije. Naravno da se policija mora odazvati pozivu i oni zaista uvek dođu, naprave zapisnik, ali obično to bude sve. Ne treba očekivati da policija uradi nešto značajno. Čak vas ne mogu ni utešiti, ali smatram da svako obijanje treba prijaviti, jer uvek postoji šansa da jednog lepog dana lopovi ipak budu uhvaćeni na nekom drugom (ne)delu. Tad se pozivaju svi koji su prijavili krađu da prepoznaju svoje stvari.

I na kraju, šta možemo da zaključimo? Pre svega, nemojte dozvoliti da vam taj lopovčić pokvari uživanje i opuštanje u prirodi, kao begu od stresa koji već doživljavate na poslu, u gradu ili samo od gledanja TV-a. Nemojte držati skupe stvari u vikendici i neka tamo ostane samo ono što vama ne treba, pa neće trebati ni lopovu.

I, da – rakiju ostavite ispred vrata.

Autor: Romeo Karanović

KOMENTAR NA OVAJ ČLANAK MOŽETE NAPISATI SAMO AKO PRETHODNO "NAPRAVITE NALOG" I REGISTRUJETE SE

Komentari  

+1 # Sale92 05-09-2014 10:58
Meni se desilo da je obijena vikendica dva puta.Prvi put razvaljena vrata tad sam angazovao privatnika i ugradio sigurnosna vrata http://www.alustolarijabeograd.rs/sigurnosna-vrata-tal-1.php
medjutim drugi put prozor je stradao.Nisam imao stete ali resenje je mozda angazovati cuvara ukoliko je vikend naselje vece.
# marta 07-09-2014 22:19
Ova vrata bas dobro izgledaju. Koliko se ceka na ugradnju?
# Sale92 08-09-2014 09:44
Mozda sam imao srece ja sam cekao 7 dana.
# marta 30-10-2014 22:32
Kad je obijanje u pitanju, korisno je i ograditi vikendicu. Teze ce se neko odluciti da se bori i sa kapijom, i sa vratima. Alu ograde su jednostavne za odrzavanje, nema rdje i farbanja... ovako nesto www.als-bgd.com/alu-ograde.php

Komentar na ovaj članak možete napisati samo ako ste REGISTROVANI i PRIJAVLJENI na sistem