Odštampajte ovu stranicu
sreda, 20 avgust 2008 12:11

TINEJDŽERSKA ŽURKA

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

SAVETI ZA PRIPREME IZ PRVE RUKE

Velika društva, kao što je moje, načisto obožavaju vikendice. Fantazija svakog velikog, a mlađeg društva jeste vikendica u sopstvenom vlasništvu, jer niko od nas nema ništa ni u džepu, a kamoli nekretninu kao što je vikendica. Stoga je večni problem nas klinaca taj što naši roditelji najčešće nisu baš oduševljeni našim idejama o žurkama u vikendici, kao što smo obično mi. Priče u našim glavama su sasvim različite.

Kada mi zamišljamo jednu takvu žurku, u tome vidimo samo predobar dnevni provod uz ćevapčiće i gajbicu piva. Roditelji, međutim, na sam pomen ovako nečeg, stvore u sebi sliku u kojoj mi pijani povraćamo sa krova ili visimo sa terase. Ili, u još gorem slučaju, zamišljaju nas kako se vraćamo – ili trudni, ili osakaćeni. Naravno, kao i uvek, ni naša ni njihova verzija nisu zaista istinite. Nije ni naivno, a nije ni strašno.

Mislim da bi, ukoliko bismo sastavljali listu za i protiv žurke u vikendici, kolona “protiv” bila gotovo prazna. Prednosti ove žurke su neverovatne. Pre svega, gde drugo možete početi da žurkate i pre podneva? Druge prednosti nimalo ne zaostaju. Niko vam neće zvati policiju, možete ostati koliko god vam duša (tačnije: roditelji) hoće, muzika sme biti neograničeno glasna, imate hranu, nekoliko prostorija na raspolaganju, a dvorišta, ljuljaške, šumice i potoci samo pojačavaju egzotičnost. Mogućnosti su nepregledne.

Kako to zapravo izgleda? Krenimo iz početka. Pretpostavimo, pre svega, da ste roditelje dobro obradili, nalagali, otplakali i uradili sve ostale neophodne pripreme da dobijete dozvolu. Ne zaboravite, ovu žurku je teže organizovati nego običnu kućnu, u gradu.

Prva stvar koju morate uraditi nakon kamčenja vize za vikendicu jeste da detaljno isplanirate sve, sami ili sa svojim društvom, zavisi od toga da li ovu žurku sami finansirate ili trošak delite sa svojim prijateljima. Pretpostavljam da to zavisi od prilike u kojoj idete. Da li je to rođendan, ili, npr., 1. maj.  Trošak je neophodno dobro raspodeliti ili razmisliti o minimumu i maksimumu budžeta. Ova žurka je poput malog putovanja, a svako putovanje zahteva dobru pripremu.

U zavisnosti od toga koliko ljudi ide, toliko vam treba i automobila. Skoro nijedna vikendica nije u blizini grada, stoga dobro, staro pešačenje ne dolazi u obzir. Uostalom, treba poneti gomilu stvari. Potrebno je raspodeliti ko će šta nositi da bi sve stvari sigurno stigle na destinaciju. Razmislite o stvarima kojih se retko ko seti, a neophodne su, kao što su posteljina, jastuci, ćebad. Nije komplikovano za poneti, a bez toga ne možete, jer koje god godišnje doba bilo tokom noći postane hladno. Isto tako, ukoliko idete u neku malu vikendicu, razmislite o postavljanju šatora  u dvorištu. Nikome nije toliko teško da spava u vreći jednu noć, a i zabavno je. Zato i to treba poneti.

Ukoliko vikendica nema svoj roštilj, iako je to retko, pokušajte da se kao društvo organizujete da kupite neki jeftin. Sada ih ima raznih za male pare, a to je nešto što ćete zauvek koristiti ili možda čak pokloniti domaćinu.

Ni u kom slučaju nemojte zaboraviti na muziku. Najlepše je, sigurna sam, ako neko ume da svira gitaru, ali ukoliko takvog člana nemate, ili ukoliko i on/ona želi ponekad da odmori, ponesite lap-top sa već pripremljenom muzikom po dogovoru ili muzičku liniju. Naravno da ovde postoje opcije luksuznijih žurki, u kojima uzmete neki lokalni bend sa strava ozvučenjem da vam svira i definitivno sam zagovornik toga, ali mislim da je to retko.

Hrana i piće su definitivno najbitniji faktori o kojima treba razmišljati dosta ranije. Najbolja varijanta je napraviti detaljne spiskove nekoliko dana ranije i unapred naručiti meso, lepinje, hlebove i piće u obližnjim radnjama. Ovo naročito važi za posebne prilike kao što je 1. maj jer tada svi roštiljaju i vrlo lako vam se može desiti da 30. aprila nijedna mesara nema ćevape. Uvek preporučujem raznovrsno, ali i dalje jednostavno. Znači: najviše ćevapa i piletine, ali obavezno uvrstiti i koju kobaju, pljesku i ražnjić. Ni slučajno nemojte zaboraviti začine, ulje i slaninu, a ako želite da od ovog napravite zaista gurmansku zabavu, nabavite i povrće za salatu, ali i za roštilj, a odlična je i varijanta raznih (proverenih) pečurki na roštilju. Luk, krastavac i  paradajz za salatu su vam sasvim dovoljni, a za roštilj paprika i bukovače.  Lepinje su uvek najbolja opcija uz roštilj, ali ni hleb nije na odmet, pogotovo ako se malo baci na žar. Obavezno pripremite i nešto da se zasladite, jer to uvek svi zaborave, a na kraju počne tuča oko kocke šećera. Običan keks, čokolada i slično će biti sasvim dovoljni.

Ne zaboravite da hrane nikada nije previše, jer, na kraju krajeva, treba misliti i na doručak.

Kad je o piću reč, nijedna žurka ne može da prođe bez alkohola, pa tako neće ni vaša. Lično smatram da je najbolji izbor uz roštilj pivo, ali ukusi se razlikuju pa se oko toga prethodno dogovorite, da ne biste na kraju imali 3 flaše votke koju niko ne pije. Osim toga, nemojte zaboraviti sokove (gazirane i negazirane) jer će biti i onih koji ne žele alkohol, verovali ili ne,  gaziranu i običnu vodu – ukoliko česma ili bunar nisu u funkciji, što je česta pojava.

Što se tiče neugodnih, ali, nažalost, neizostavnih stvari koje idu uz ovakav provod, poput povraćanja, mučnine i tome sličnog, unapred se pripremite za to. Ukoliko nekoga uhvati mučnina najbolje je da ga odvedete u toalet ili možda napolje, na svež vazduh, a ukoliko povrati na nepriličnom mestu najbolje je da to odmah operete da vas ujutro ne bi bolela glava kad to vidite. Mislim da jednom veselom društvu stvari poput ”trave” nisu neophodne, ali svako svoje zna.

I na kraju, ne zaboravite fotoaparat (da zabeležite uspomene), kafetine (da izlečite mamurluke), rezervnu odeću, punjače za telefon i fotoaparat, četkicu i pastu za zube, žvake, cigarete i upaljače, jakne, posuđe, deterdžent za posuđe i spužvice, uloške, kondome, sapun, toalet papir, flastere, karte ili neke druge društvene igre, peškire, dezodoranse i vlažne maramice.

Nešto ipak ostavite kod kuće, makar slučajno: mrzovolju i neraspoloženje.

Autorka: Tamara Karanović

KOMENTAR NA OVAJ ČLANAK MOŽETE NAPISATI SAMO AKO PRETHODNO "NAPRAVITE NALOG" I REGISTRUJETE SE

Pročitano 5690 puta

Najnovije od Magazin Vikendica