Odštampajte ovu stranicu
nedelja, 13 mart 2016 09:32

Kotlovina

Napisao Romeo Karanović
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)

   Kotlovina je način pripreme hrane, na otvorenom i pod tim nazivom je uglavnom poznat u Hrvatskoj, dok u Srbiji postoji vrlo sličan način, ali poznat kao talandara. Dakle, kotlovina podrazumeva pečenje hrane u velikom plitkom tanjiru koji se nalazi iznad otvorenog plamena. Tanjir za kotlovinu preporučujemo da bude od inoxa (rostfraja), mada se nudi i od livenog gvožđa (gus) pa i od aluminijuma . Ložište je limeno, mada je najbolje i najdugotrajnije kupiti  i ložište od rostfraja. Posebnost u ovakvoj pripremi hrane je  u tome, da se meso i povrće naizmenično prže i krčkaju u sopstvenom soku, zatim se odlažu na spoljni rub tanjira, kako bi jelo ostalo lepo i toplo. Nabavkom komplet kotlovine, dobijate „kuhinju na otvorenom“ u svako doba godine i na svakom mestu.        

     S obzirom da kotlovina ima svoje ložište (i svoju lulu tj. dimnjak), priprema jela se može raditi i na asfaltu, u parku, iza zgrade itd.

                 Kotlovina se pravi na otvorenom plamenu i to od drveta (bukva ili hrast),  ili plinska kotlovina koja daje bolju kontrolu plamena. Kod upotrebe drveta  obratite pažnju da imate konstantnu vatru jer ona ima najveći uticaj na gotovo jelo. Kako  kod ražnja, roštilja i sača, tako i kod kotlovine, veći je majstor onaj koji zna dobro upravljati vatrom nego mesom. Za upravljanje vatrom nabavite mašice, željezne, mogu se naći za malo Novaca. 

 

 

               Veličinu kotlovine (odnosno veličinu rostfrajnog tanjira) odredite naspram broja prijatelja i rodbine koje rado ugošćujete. Kotlovina od 50 cm je, po meni, mala; za 4-5 ljudi, kotlovina od 60 cm je taman-za 6-8 ljudi. Kotlovina od 70 je već ozbiljna zabava, a  90 ili 120 cm je za profesionalce. Veličinu od 60 cm preporučujem i zbog još jednog razloga: ceo rostfrajni tanjir možete staviti na sto za ručavanje i služiti se direktno sa njega, a pritom i umakati hleb u saft.

                  Izbor jela je stvarno, neograničen: od pasulja do kotleta, od kobasica do svakojakog povrća. Kotlovina je dobra upravo iz razloga da je u njoj moguće pripremati i meso i povrće koje se ujedno može i peći i kuvati. Mi smo pripremali zajedno kobasice, juneći vrat i pileće belo meso i dobili smo ovo: 

                 Prilikom roštiljanja često je krajnji rezultat suvo meso. Ako kotlovinu koristimo kao roštilj, verujte, bićete vrlo zadovoljni.  Sve češće čujemo savete nutricionista da priprema hrane na direktnom plamenu (ražanj i roštilj) nije zdrav (neki kažu kancerogen, ali to je već bezveze), te je i to još jedan razlog da klasičan roštilj na žicama zamenite kotlovinom. Za cenu od 5.622 dinara (kotlovina 60 cm) dobijete 3 u 1, kotlovinu, roštilj i talandaru. Isplati se.

                 Ako želite pročitajte i recepte u prilogu, mada su recepti u „kuhinji na otvorenom“ samo inspiracija, a sami ćete ispoljiti svoju kreativnost izborom i mesa i začina.

                 Na kraju ostaje jedna dilema: da li uz kotlovinu ide bolje vino (špricer) ili pivo? Ali ako kotlovinu pripremate tako što ćete na kraju doliti vina u saft- dileme nema: nastavite sa vinom.

Prijatno!

 

Pikantna kotlovina

Sastojci (za 4 osobe): 500 g kotleta, 500 g kobasica, 20 g masti, 1 glavica luka, 2-3 sveže crvene paprike, 2-3 sveže zelene paprike, so, biber, 10 g mlevene slatke crvene paprike, 10 g mlevene ljute crvene paprike, 300 ml belog vina

Priprema: Očistite luk, pa ga sitno iseckajte. Operite paprike pa i njih naseckajte na komade po želji. Zagrijte mast pa dodajte kotlete. Propržite ih sa obe strane da dobiju lepu boju. Potom dodajte i kobasice, pa i njih propržite. Kada su kotleti i kobasice gotovi izvadite ih iz kotla, a na mast dodajte povrće i prodinstajte kratko, oko minute, a potom naspite vode i pustite da proključa. Kada voda proključa vratite meso, dodajte i belo vino, pa pustite da se krčka oko 40 minuta. Kada meso i povrće omekšaju, kotlovina je gotova.

Krmenadle iz kotlovine

Sastojci (za 8-10 osoba): 10 krmenadli, 15-20 komada domaćih kobasica, ulje, so, voda, biber, mlevena paprika, lovorov list, oko 400 ml kvalitetnog belog vina (da nije previše kiselo), 1,5-2 kg krompira

Priprema: Pripremite vatru i kotao. Najprije dodajte ulje, pa na zagrejanom ulju kratko propržite krmenadle. Pazite ukoliko ih ima previše da se svaka proprži. One koje su već prošle proces stavljajte sa strane kotla, dok druge pržite. Kada su krmenadle dobile lepu boju, u kotao dodajte i kobasice, te i njih kratko propržite. Potom dodajte vodu i začine, pa pustite neka se lagano krčka dok meso ne omekša. U međuvremenu ogulite krompir i izrežite ga na komade malo deblje nego za pomfrit, pa dodajte u kotao kada je meso gotovo. Potom dodajte i vino. Pustite neka se krompir skuva, a alkohol iz vina ispari.

Autor: Romeo Karanović

Pročitano 15124 puta