Odštampajte ovu stranicu
petak, 08 april 2016 21:33

Dimljenje u Weber pušnici Istaknut

Napisao VremeJeNovac.rs
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

                               Smoker – Pušnica Weber 47cm

             Pušnica u kombinaciji sa dodatom posudom za vodu, omogućava dimljenje mesa ispod 300°C, na više sati. Weber Smoker je posebnog dizajna, u obliku metka i ima ravnomerno raspoređena tri dela u samoj unutrašnjosti. 

Donji deo je za ugalj, na koji može da se stavi aromatično iverje, kako bi meso dobilo i posebnu dimljenu aromu. Na ugalj se stavljaju dve šake aromatičnog drveta, koje je bolje u komadima i natopljeno prethodno u vodi. Presno meso će najbolje upiti dim, ako se odmah na početku počne dimiti sa aromatičnim drvetom.

Voda se stavlja u posudu iznad uglja, a ispod prve rešetke za meso. Ona održava temperaturu nižom, meso se tada kuva/peče/dimi, više sati na ravnomernoj temperaturi i ostaje sočnije. Takođe voda ima i funkciju, da u tu posudu, meso se cedi a ne na ugalj.

Meso može da se stavi na dva nivoa, tj. na dve rešetke, donju i gornju. Razmak između rešetki je 20cm. Tako da se na jednu rešetku može staviti i celo pile, a na drugu svinjska rebarca, kobasice...

Odlična je i dimljena riba, sve vrste fileta (preporučujemo losos), sve vrste celih riba (preporučujemo oradu).

              Smoker ima dva otvora sa donje strane za regulaciju temperature i jedan otvor za regulaciju temperature i dima sa gornje strane. Donji otvori obično ostaju zatvoreni, a gornji otvor se širom otvori da bi višak dima mogao polako i izlaziti. Sa ovom kombinacijom otvora temperatura će biti niža i meso će moći lagano da se peče i dimi. Temperatura treba da se drži od 225°C-250°C i dimljenje mesa od 4h do 6h.

 

Kada vidimo da vrlo malo dima izlazi iz gornjeg oduška, dodati još malo komada iverja, kroz bočna vrata na Smokeru. Za 6h pečenja ili kuvanja mesa, potrebno je dodati i još uglja i vode u posudu. Po mogućnosti poklopac pušnice što ređe otvarati i brzo zatvarati vrata i poklopac, jer se gubi temperatura.

Autor: VremeJeNovac.rs

Pročitano 6354 puta