Odštampajte ovu stranicu
petak, 07 februar 2014 12:07

ŠVEDSKA VIKENDICA

Napisao Redakcija
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

ŠVEDSKA VIKENDICA IZ BAJKE

Ideja je pola posla 

Čekajući let za Stokholm, u kom živi, Barbari je pod ruku došao magazin «Vikendica». Pročitavši priče i iskustva naših vikendaša, i ona je poželela da sa vama podeli priču o svom savršenom kutku. 

U dalekoj, hladnoj Švedskoj skriven u šumi, krije se porodični kutak naše sagovornice. Ova prostrana, drvena kuća okružena je velikom baštom, u kojoj domaćini uzgajaju raznovrsno povrće, zatim voćnjakom, dok se iza kuće prostire šuma na površini od 4.500 m2. Pored borovnica, ribizla, kleke i ostalog divljeg rastinja, eksterijer ove vikendice krasi cvetni vrt, koji Barbara sa ljubavlju neguje. „Održavati baštu i cveće nije teško, ukoliko ste slušali savete svoje bake“ – kaže, i otkriva da se tajna lepote njenog vrta krije u kombinaciji kišnice i seckane koprive kojom zaliva cveće.

 

Dok lepo vreme Barbara R. Todić, udata Lundberg sa svojim Vikingom koristi za uživanje u vrtu, ili kraj obližnjeg jezera, zima je vreme kada se u prostranom dnevnom boravku, uz topao čaj bave restauriranjem starog nameštaja. Prilikom kupovine, uz kuću su dobili i sav nameštaj, doduše, star i dotrajao. „U vreme ekonomske krize, visokih cena, i lošeg kvaliteta novog nameštaja, rešili smo da sve staro prepravimo, obojimo, i uklopimo u naš novi enterijer“ – priseća se Barbara.

Uz mnogo truda, napora, i pre svega, dobrih ideja enterijer je poprimio izgled kakav ima danas. Rušenjem nekoliko pregradnih zidova, prostor je postao prostraniji, svetliji, pošto sada svetlost dopire sa svih strana, a preostale grede poslužile su kao veoma interesantna polica za knjige. Kuhinja sa trpezarijom nalazi se u centralnom delu kuće, ona je kutak za okupljanje i druženje. Jedna od retkih novih stvari u ovoj kući je kamin, ali iako je modernog dizajna, lepo je uklopljen u ostatak enterijera. Baldahini boje sunca, koji se spuštaju sa plafona dnevnog boravka, upotpunjuju osećaj topline koji pruža kamin. Od mnoštva detalja, gostima najpre pažnju privuku tradicionalni niški ćilimi – „Svi naši prijatelji Šveđani oduševljeni su enterijerom, kažu da im se veoma dopada taj  balkanski stil.“ Velika zastakljena terasa namenjena je za svakodnevno uživanje u pogledu, pogotovo zimi. Sliku snežne idile tada upotpune losovi, lisice, jeleni, srne, divlje svinje i druga divljač koja se svakodnevno pojavljuje u potrazi za hranom.

Od drveta koje je preostalo od preuređenja kuće, nastalo je nekoliko propratnih objekata. Pored neizostavne šupe za drva, nastala je pasarela preko koje se pruža vinova loza, i terasa sa stolom za ručavanje, ušuškana u gusto rastinje. Posebno je zanimljiva zemunica, sa frontalnim kamenim zidom, koja je nekad služila kao ostava za hranu, a koju domaćini i danas koriste u istu svrhu. Zimnica, slatko i raznovrsni džemovi pripremljeni po tradicionalnim receptima, osim što su ukras ove ostave, omiljena su hrana na trpezi ove porodice.

Pored toga što je sa nama podelila svoju priču, od Barbare smo dobili mnogo kreativnih ideja za uređenje vikendice. Uverili smo se i u to, da je ponekad potrebno malo mašte i truda, da uz minimalna ulaganja naše ideje zažive. Od Barbare očekujemo nove make over ideje.

 

 

Pročitano 2489 puta