Odštampajte ovu stranicu
sreda, 19 februar 2014 08:43

BEZDAN

Napisao Magazin Vikendica
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

BezdanVodeno blago Vojvodine

 

Specijalni rezervat prirode Gornje podunavlje prostire se uz levu obalu reke Dunav, preko teritorije Bačkog Monoštora, Apatina i Sente, sa početkom kod Bezdana i Koluta.

U pitanju je prirodno dobro prve kategorije, rasprostranjeno na 19.605 ha. Pored Dunava čine ga mnogobrojni kanali, Monoštorski i Apatinski rit, šume, livade, bare i močvare, te je ovaj teren izuzetno pogodan za lov i ribolov. Na području rezervata nastanjeno je više od 230 vrsta ptica, raznorazna divljač, kao i više od pedeset vrsta ribe.

Nedaleko od Bezdana nalazi se vikend naselje Šebešek, gde smo pronašli jednog od vikendaša, a ujedno i Predsednika udruženja žitelja ovog naselja – Slobodana Miljevića, koji je bio rad da sa našim čitacima podeli svoje impresije o ovom kraju.

Koliko dugo imate vikendicu, i zašto ste izabrali baš ovu lokaciju?

Vikendicu imam dosta dugo, a izabrao je još moj otac, na naše veliko odobravanje. Prvi utisak o ovom kraju bio je – zeleno. Raznolikost zelenih nijansi lišća bagrema, topole i vrbe koje se preslikavaju u bistroj vodi kanala, zatim lokvanji, trava...Bezdan 2

Kakva je struktura vikend naselja, koliko je udaljeno od kanala?

 

Vikend naselje čini oko 130 kuća, koje su uglavnom lepo uklopljene u ambijent. Infrastruktura je solidna, kroz naselje se pruža letnji put, dok je sa ostalim mestima povezan asfaltnim putem. Zahvaljujući brani, ovaj teren nije sklon poplavama, tako da se prve vikendice nalaze svega nekoliko metara od obale, i većina njih poseduje svoj mol na kanalu. Prostora za izgradnju i dalje širenje naselja više nema.

Kakav je ambijent vikend naselja?

 

Po mom mišljenju, ovo je najsređenije vikend naselje, većina vikendica se dobro održava, svuda je pokošena trava, kuće se uklapaju u prirodni ambijent. Ovo je svijevrsna oaza mira, gde se može uživati u prirodi, iako je samo nekoliko kilometara dalje potpuno urbana sredina, put E-662, državna granica...

Pored uživanja u prirodi, za koje aktivnosti je pogodan ovaj kraj?

Pre svega, ovo je ribolovački kraj, nema ribe koja živi kod nas, a da je u kanalu nema. Zatim, u blizini se nalazi lovište Bački Monoštor, koje je stanište najtrofejnijih jelena, divljih svinja, prepelica, fazana, zečeva, divljih pataka... Kanal je takođe pogodan za treninge kajakaša, pošto je zaklonjen od vetra.Bezadan 3

Zahvaljujući bogatom lovištu, ovde se sigurno zakuva neki dobar paprikaš?

Da, da. Nadaleko je poznat riblji paprikaš na bezdanski način.

U čemu je njegova tajna?

 

Pre svega u jednostavnosti. Koriste se samo osnovni sastojci, luk, voda, riba, malo soli, aleve paprike, i to je to.

Riblji paprikaš na bezdanski način

 

- crni luk – nekoliko većih glavica

- riba (šaran, štuka, som)

- voda – litar po kilogramu ribe

- so – po ukusu

- aleva paprika – po ukusu

 

Blago izdinstati luk, dodati ribu i vodu , osoliti. Kuvati na jakoj vatri četrdesetak minuta. Kada voda provri dodati alevu papriku. Ne dolivati vodu!

 

Na ušću Velikog bačkog kanala u Dunav, nalazi se jedna od prvih betonskih brana u Evropi. Izgrađena je 1856. godine, po projektu Gustava Ajfela. U upotrebi je bila do 1975. godine, nakon čega je zaštićena kao spomenik kulture.

 


 

Pročitano 2456 puta