Odštampajte ovu stranicu
sreda, 06 avgust 2008 21:29

TRAVNJAK ZA IGRANJE

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Obilazeći stare engleske dvorce, jedan biznismen iz Srbije bio je zadivljen kada je video savršeno uređene, zelene travnjake. Ne krijući svoje oduševljenje, upitao je baštovana: „Je li, bre, šta radite sa ovom travom, kada je tako lepa i zelena?” Baštovan mu odgovara: „Redovno kosimo i zalivamo.” „Pa i ja sve to radim, ali moj travnjak nije ovako lep”, iznenađeno odgovara biznismen. A njemu će baštovan hladnim tonom: „Da, gospodine, ali mi to radimo više od hiljadu godina”.

Naravoučenije ove anegdote je da put do savršenosti nije kratak. Svi želimo lepe stvari, ali kada govorimo o lepim travnatim površinama, potrebna je briga i kontinuirano održavanje.

Gledajući brojne serije i filmove u kojima su prikazana savršeno uređena predgrađa sa prelepim, zelenim travnjacima ispred još lepših kuća, pored kojih su parkirana skupa kola, mnogi ljudi pomisle: „Eh, da mi je ovakav travnjak! Kako li im to uspeva?”, jer o kući i kolima mogu samo da sanjaju. Nema tu mnogo mudrosti, samo redovno i konstantno održavanje. Ali jedno morate znati: za savršen travnjak, koji spada u grupu „dekorativnih”, potrebno je osim pomenutog održavanja, da ga zaobilazite u širokom luku, tačnije, da ga ne gazite kolima, da ne dozvoljavate deci da se igraju klikerima, a obavezan je i natpis: „Zabranjeno gaziti travu!” Ako na to niste spremni, a verujem da je većini, osim divljenja, značajno i uživanje na tom istom travnjaku (šta je lepše od slike na kojoj se mališani igraju na zelenoj travi?), dobro razmislite koju mešavinu semena ćete izabrati. Ono se bira shodno željama i potrebama.

Travnjaci koji su predviđeni za gaženje pripadaju grupi „svakodnevnih”, često ih nazivaju i „travnjacima za igranje”. Ova vrsta je idealna za vikendice u koje se dolazi kako bi se uživalo i kako bi se najmlađi slobodno igrali na zelenim površinama bez strogog natpisa „Zabranjeno!”, kao što je to slučaj na gradskim zelenim površinama. Kako bi i vaši „travnjaci za igranje” bili lepi, zeleni i uredni važno je baš ono što je baštovan iz Engleske rekao: zalivanje i košenje, kao i prihrana i uklanjanje korova.

Krenimo redom. Da bi trava napredovala i bila zelena, potrebna joj je voda. Za zalivanje travnjaka se najčešće koriste prskalice. Savetuje se da se trava zaliva noću ili rano ujutru, nikako po suncu, kako voda ne bi brzo isparila, a trava požutela. S obzirom na veliku potrošnju vode, preporučljivo je, ko može, da koristi rasprskivače koji imaju programatore. Ako vam je to, ipak, preveliko ulaganje u travnjak i ako ne odlazite često na vikendicu, onda je najbolje da izaberete travnjake sa etiketom „minimalno održavanje”.

Sledeći važan momenat kod održavanja travnjaka jeste košenje. Stručnjaci savetuju da je, nakon sejanja, vreme je za prvo košenje kada trava dostigne visinu od 8 cm. Pokosite je na oko 5 cm, a kada ona bude gušća, kosite je na oko 3 cm. Postoji pravilo koje glasi: skraćujte travu za polovinu ili do 2/3, jer bi standardna trava trebala da ima dužinu od oko 5cm.

Da ne bi sve bilo tako jednostavno, jer kako smo na početku rekli oko lepih stvari se treba i pomučiti, postoje pravila i kada se radi o tehnikama skraćivanja. Savetuje se da se menja smer košenja prilikom svake kosidbe, jer ćete u suprotnom gnječiti travu uvek na istu stranu, a takva trava će se brže sušiti.

Da bi trava bila zdrava, potrebno je prihraniti je, odnosno đubriti. Ovo je važno posebno kada se radi o standardnim travnjacima po kojima se često gazi. Prilikom košenja iz trave svaki put uklonite značajan procenat hranljivih matrija, koje se ogledaju u azotu, fosforu i kalijumu, pa je potrebno upravo njih i nadoknaditi.

Izgled vašeg travnjaka može da naruši uorni i dosadni korov. Nemojte se odmah odlučiti za hemijska sredstva, pokušajte prvo sa prirodnim uklanjnjem. Jeste da je potrebno više čučanja i da je moguća upala mišića ili bol u leđima, ali prirodno je prirodno. Ne zaboravite da se na toj travi igraju vaša deca. Manji korov, kao što je to npr. bela detelina, možete ukloniti sa alatkom za rastresanje zemlje, dok vam je za onaj uporniji kao što je to maslačak potreban recimo kuhinjski nož ili neka slična alatka. Uklanjanje korova je potrebno raditi češće kako biste sprečili njegov dalji rast.

I sad, kada ste sve lepo uradili, ispoštovali sva pravila i travnjaku posvetili više vremena od planiranog, zadovoljni ste rezultatima. Želite da se pohvalite prijateljima i pozovete ih na druženje na vašoj vikendici. Dolazite da sve pripremite, kad ono iznenađenje! Kao mali vulkani, krtičnjaci svuda po zelenoj travi. Kako biste se odbranili od ovih štetočina i kako vam ne bi pokvarile planove, danas postoje razna tehnička rešenja za odbranu u vidu senzora koji proizvode po krtice iritirajuće zvukove. Oni koji žele da uštede gde god mogu, istu tehniku mogu da proizvedu i sa praznim flašama koje se ukopaju u nivou sa zemljom, a strujanje vazduha proizvodi zvukove. Krtice, valjda, smatraju da je to loš odabir muzike i ne žele da budu na vašoj žurci, tako da im vaš travnjak neće biti privlačan. Ako želite da budete krajnje ekološki, kupite senzore sa solarnim delom, pa vam ni baterije neće biti potrebne.

Postoji još puno detalja i tehnika vezanih za održavanje zelenih površina, ali za početnike i one koji jednostavno žele samo lepo i zeleno parče zemlje ispred ili iza vikendice, i ovo je sasvim dovoljno. A ako ste mislili da je dovoljno samo posejati, ponekad pokositi, i sami shvatate da ste se grdno prevarili.

Pročitano 3972 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 15 februar 2016 08:10