Odštampajte ovu stranicu
petak, 06 april 2012 14:11

ČUDESNO ŽBUNJE

Napisao
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Listopadna biljka koja godišnje može da naraste i do metar i po!

Kada čujete naziv „čudesno žbunje“ verovatno prvo pomislite na neku dečju bajku o čarobnoj biljci koja ima posebne moći. Ali, ne – varate se. U pitanju je žbun, odnosno živa ograda, Ulmus pumila ssp. arborea, koja postaje sve popularnija i u našoj zemlji. Pitate se: u čemu je tajna? Tajna je u tome što ona godišnje može da naraste i do 1,4 metra, a upravo ta osobina daje joj epitet „čudesne“, jer je njena brzina rasta daleko veća u odnosu na njoj slične biljke.

Čudesno žbunje je živa ograda koja je idealna za ljude bez dovoljno slobodnog vremena za posvećivanje uređenju svojih vrtova. Idealna je i za vikendaše koji žele da od svojih parcela naprave prave male zelene oaze i da svom kutku daju lični pečat. Ova biljka ne traži da čovek izgine od rada brinući o njoj, ali će ipak oplemeniti vaš prostor.

 

Iako pripada egzotičnim biljkama, sadnja je moguća na svim vrstama zemljišta. Može se saditi i pojedinačno, ali najbolji efekat daje grupisanjem, jer tad dobijate pravi zeleni zid koji će vas štititi od prašine. Pored toga, znajući da je veliki broj vikendica bez kapije, ovo žbunje će vam pružiti i mir koji svi tražimo kad idemo sami ili sa porodicom do vikendice. S obzirom na to da ukrasna biljka sa titulom „čudesna“ za dve godine može da naraste i do dva metra, obezbediće vam i neophodnu privatnost, pa se neće desiti da vas tokom druženja sa prijateljima, leškarenja ili brčkanja u bazenu posmatra komšiluk ili prolaznici. Ističemo da žbunje ipak ima manu, jer ne zadržava prijatne mirise kotlića ili roštilja, pa tako neće sprečiti ni ogladnele komšije da vam se pridruže. Čudesan žbun je odličan i zvučni izolator, pa vam neće toliko smetati susedi koji slušaju drugu vrstu muzike ili su jednostavno glasniji.

Opredeljivanjem za ovu vrstu žive ograde i vi se možete pohvaliti baštovanskim sposobnostima, iako ste je samo nekoliko puta zalili. Čudesno žbunje se veoma lako oblikuje, pa nema razloga za brigu, ako vam se najmlađi članovi porodice dokopaju makaza. Naprotiv, lako održavanje može poslužiti za porodičnu igru, pa da svima bude zabavno. Za one vičnije makazama, eto prilike da svoju baštu učine sasvim drugačijom od drugih, originalnijom, tako što će svoje žbunove, kao čarobnim štapićem, pretvoriti u željene oblike. A možda ćete čak i ispuniti želje svojih mališana da u dvorištu imaju neki od omiljenih dečjih likova.

Ako vam ovo zvuči komplikovano ili vas je podsetilo na film „Edvard Makazoruki“ u kom samo neobični mladić sa makazama umesto šaka može od žbuna napravi slona, vi samo pustite vašu ukrasnu biljku da slobodno raste ili joj redovno podsecajte vrhove, kao frizerke ženama koje puštaju kosu, i imaćete lep detalj u vašem vrtu. Takav detalj biće dovoljan da zadovolji  vas, a ni prolaznici sigurno neće ostati ravnodušni.
Pročitano 5031 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 15 februar 2016 08:10